Slaba erekcija in najbolj pogosti razlogi

Trenutno se v Sloveniji zdravi od 15 do 20 odstotkov moških z erektilnimi motnjami.

Erektilno motnjo lahko zdravimo z zdravili, ki sproščajo gladke mišice v žilnem sistemu gobastega tkiva in tako zvečajo možnost nastanka erekcije. Na našem tržišču so trenutno na voljo tri zdravila, ki se jih dobi samo na samoplačniški recept: sildenafil (Viagra), vardenafil (Levitra) in taladafil (Cialis). Prvi dve tabletki delujeta eno do dve uri, zadnja pa do štiri ure. Vendar, če zdravilo deluje na primer štiri ure, to ne pomeni, da tudi erekcija traja tako dolgo, temveč da lahko erekcijo v tem času dosežete, seveda, če vas obide spolna želja.

Impotenca se pojavi, kadar ne morete doseči erekcije, ohraniti erekcije ali ejakulirati. Uporablja se zamenljivo z erektilno disfunkcijo (ED). K stanju lahko prispeva več dejavnikov, vključno s čustvenimi in fizičnimi motnjami. Tveganje za impotenco narašča s starostjo.

Študija iz leta 2017 ugotavlja, da se tveganje za impotenco s starostjo povečuje. Še višje tveganje je pri moških, ki imajo tudi diagnozo enega ali več dejavnikov tveganja za srčno-žilni sistem. Impotenca pogosto negativno vpliva na spolno življenje in lahko povzroči depresijo, dodaten stres in nizko samopodobo.

Razumevanje najpogostejših možnih vzrokov vam lahko pomaga ugotoviti, zakaj imate težave.

1. Endokrine bolezni

Telesni endokrini sistem proizvaja hormone, ki uravnavajo metabolizem, spolno funkcijo, razmnoževanje, razpoloženje in še veliko več. Sladkorna bolezen je primer endokrine bolezni, ki lahko povzroči impotenco. Sladkorna bolezen vpliva na sposobnost telesa, da uporablja hormon inzulin.

Eden od zapletov, povezanih s kronično sladkorno boleznijo, je poškodba živcev. To vpliva na občutke penisa. Drugi zapleti, povezani s sladkorno boleznijo, vključujejo moten pretok krvi in ​​ravni hormonov. Oba faktorja lahko prispevata k impotenci.

2. Nevrološke in živčne motnje

Več nevroloških stanj lahko poveča tveganje za impotenco. Živčni pogoji vplivajo na sposobnost možganov, da komunicirajo z reproduktivnim sistemom. Tako lahko preprečijo erekcijo.

Nevrološke motnje, povezane z impotenco, vključujejo:

 • Alzheimerjevo bolezen,
 • Parkinsonovo bolezen,
 • možganske in hrbtenične tumorje,
 • multiplo sklerozo,
 • kap,
 • epilepsijo temporalnega režnja.

Če ste imeli operacijo prostate, lahko prav tako doživite poškodbe živcev, kar povzroči impotenco. Tudi kolesarji na dolge razdalje lahko doživijo začasno impotenco. Ponavljajoči pritisk na zadnjico in spolovila namreč lahko vpliva na delovanje živcev.

3. Jemanje zdravil

Jemanje določenih zdravil lahko vpliva na pretok krvi, kar lahko privede do erektilne disfunkcije. Nikoli ne smete prenehati jemati zdravil brez dovoljenja zdravnika, tudi če je znano, da povzroča impotenco.

Primeri zdravil, za katere je znano, da povzročajo impotenco, vključujejo:

 • alfa-adrenergični zaviralci, vključno s tamsulosinom (Flomax),
 • beta blokatorji, kot sta karvedilol (Coreg) in metoprolol (Lopressor),
 • zdravila za kemoterapijo raka, kot je cimetidin (Tagamet),
 • zaviralci centralnega živčnega sistema (CNS), kot so alprazolam (Xanax), diazepam (valij) in kodein,
 • stimulansi osrednjega živčevja, kot so kokain in amfetamini,
 • diuretiki, kot sta furosemid (Lasix) in spironolakton (Aldactone),
 • selektivni zaviralci ponovnega privzema serotonina (SSRI), kot sta fluoksetin (Prozac) in paroksetin (Paxil),
 • sintetični hormoni, kot je leuprolid (Eligard).

4. Bolezenska stanja

Pogoji, ki vplivajo na srce in njegovo sposobnost, da dobro črpa kri, lahko povzročijo impotenco. Brez zadostnega pretoka krvi v penis ne morete doseči erekcije. Ateroskleroza, stanje, zaradi katerega se krvne žile zamašijo, lahko povzroči impotenco. Visok holesterol in hipertenzija sta prav tako povezana s povečanim tveganjem za impotenco.

 • kronična srčna obolenja
 • obolenje ledvic ali jeter
 • hormonsko neravnovesje
 • prizadetost živca, ki je posledica poškodbe ali bolezni in je zato prekinjena povezava med živčnim sistemom in penisom; poškodba hrbtenjače, multipla skleroza, možganska kap, operacija prostate ali debelega črevesa
 • uporaba dovoljenih in nedovoljenih mamil in poživil

5. Psihične motnje

Vzroki, ki motne sprožijo: strah pred neuspehom, prezahtevnost do sebe in do partnerke, depresija, preobremenjenost z negativnim stresom, nerazumevanje s partnerko.

Če želite doseči erekcijo, morate najprej skozi fazo vznemirjenja. Ta faza je lahko čustven odziv. Če imate čustveno motnjo, bo to vplivalo na vašo sposobnost, da postanete spolno vzburjeni.

Depresija in tesnoba sta povezana s povečanim tveganjem za impotenco. Depresija je občutek žalosti, izgube upanja ali nemoči. Utrujenost, povezana z depresijo, lahko povzroči tudi impotenco. Tudi tesnoba pri spolnosti lahko povzroči impotenco. Če v preteklosti niste mogli doseči erekcije, je zelo verjetno, da je ne boste dosegli tudi v prihodnosti.

Morda boste ugotovili, da z določenim partnerjem ne morete doseči erekcije. Če vam je bila diagnosticirana erektilna disfunkcija, povezana s tesnobo pri izvajanju, morda ne boste imeli težav pri samozadovoljevanju, vendar med seksom ne boste mogli vzdrževati erekcije.

Zloraba drog, kot so kokain in amfetamini, prav tako lahko povzroči impotenco. Zloraba alkohola in alkoholizem lahko vplivata tudi na vašo sposobnost, da dosežete ali ohranite erekcijo. Če imate težave z zasvojenostjo, vam priporočamo, da se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom.

Oceni prispevek

Oceniš ga s klikom na zvezdico 🙂

Povprečna ocena 4.8 / 5. Število glasov: 5

Prispevek še nima ocene, bodi prvi in ga oceni!