Verjetno boste razočarani, ampak s seksom dejansko ne pokurite toliko kalorij, kot ste mislili. Obstaja pa seveda nekaj izjem.

Ste se kdaj spraševali, kakšno vadba je dejansko skakanje med rjuhami? Seveda ste se, saj smo se vsi, mar ne?

Marsikdo misli, da je valjanje med rjuhami vadba že sama po sebi. Toda resnica je, da je natančno število kalorij, ki jih porabite med seksom, odvisno od različnih dejavnikov, vključno z vašo težo in seveda tem kakšno ljubljenje ste izbrali.

Želite ugotoviti koliko maščobe pokurite med seksom?

Leta 2013 so znanstveniki na Univerzi v Montrealu poskušali odgovoriti na to vprašanje tako, da so prosili 21 heteroseksualnih parov, da mes seksom nosijo merilce srčnega utripa. Te isti pari so kasneje tudi tekli na tekaški stezi 30 minut, z namenom, da bi znastveniki lahko primerjali učinke seksa z dejansko vadbo.

Rezultati so pokazali, da moški na povprečni spolni »seji« porabijo 100 kalorij, medtem ko ženske samo 69 kalorij. Natančneje, raziskovalci so ocenili, da moški pri seksu porabijo približno 4,2 kalorije na minuto, medtem ko ženske na minuto izgubijo le 3,1 kalorije.

Skupno je bilo število kalorij, ki so bile porabljene med spolnim odnosom, veliko manjše od števila kalorij, ki so jih pari pokurili med vadbo. Res je torej, da si v telovadnici lahko zagotovite bolj intenzivno vadbo, vendar pa so raziskovalci ugotovili, da je seks tudi zelo pomembna aktivnost tako v fizičnem, kot tudi duhovnem smislu.

Rezultati študije so temeljili na spolnih odnosih, ki so v povprečju trajali 25 minut, zato lahko upravičeno domnevamo, da če se čas seksa podaljša, se s tem seveda močno poveča tudi število porabljenih kalorij.

 

Želite izvedeti koliko jih torej porabite sami? Zelo enostavno, pomnožite število minut, ki jih v povprečju porabite za seks, z številom porabljenih kalorij na minuto (iz zgornje raziskave).

 

hujšanje

 

Toda preden se boste preveč navdušili glede porabe kalorij, je tu še druga študija, ki pa govori o tem, da je seks vse prej kot fizična dejavnost.

Študija je bila obljavljena v časopisu New England Journal of Medicine, ki je namenjen razkrivanju nekaterih mitov, povezanih z izgubo teže. Tokrat so znanstveniki uporabili raziskave iz leta 1984, ki so bile objavljene v Interni medicini JAMA, ki je ugotovila, da je povprečni spolni odnos trajal le šest minut. S to številko so ugotovili, da pri tipičnem seksu pri povprečnem človeku porabi le 21 kalorij.

 

Če povzamemo, če nameravate shujšati in ste to želeli doseči na vam najljubši način, boste verjetno razočarani po seksu morali oditi še v telovadnico 🙂  Seveda pa ima seks mnoge pozitivne stranske učinke. Poleg izboljšanja razpoloženja lahko seks tudi poveča vašo imuniteto. Testi so pokazali, da imajo ljudje, ki seksajo vsaj enkrat na teden, višjo raven imunoglobulina A, ki vas ščiti pred boleznimi, v primerjavi s tistimi, ki niso imeli te sreče 🙂

 

Zdravo spolno življenje lahko zmanjša tudi tveganje za nastanek raka pri moških. Obsežna študija v British Medical Journalu je pokazala, da imajo moški, ki so ejakulirali vsaj 21-krat na mesec, v povprečju manjšo verjetnost, da bi dobili raka na prostati, kot tisti, ki so ejakulirali samo štiri do sedemkrat na mesec. Seveda precej pomaga tudi masaža prostate.

 

Fantički, na delo torej 🙂

Oceni prispevek

Oceniš ga s klikom na zvezdico 🙂

Povprečna ocena 0 / 5. Število glasov: 0

Prispevek še nima ocene, bodi prvi in ga oceni!